Den svenska forskargruppen

Livia Sz. Oláh är docent i demografi på Sociologiska institutionen, Stockholms universitet (sedan 2006) och koordinator för projektet FamiliesAndSocieties i det Sjunde Ramprogrammet (2013-2017). Hon är projektledare för den svenska delen av det internationellt jämförande projektet Lågt barnafödande i postindustriella samhällen som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Hennes huvudsakliga forskningsintresse inkluderar familjedemografi i jämförande perspektiv och med betoning på mäns familjeroller, effekten av politiska åtgärder på barnafödande och skilsmässor/separationer, samt samspelet mellan familjemönster och jämställdhet både på samhällsnivå och i familjen. Oláh har en mastersexamen i juridik och statsvetenskap från Miskolcs Universitet, Ungern och doktorerade i demografi på Stockholm universitet år 2001. År 2003-2008 erhöll hon en forskarassistentanställning i demografi från Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS). Hon har publicerat i ett antal högt rankade internationella tidskrifter, bl.a. Social Forces, Demographic Research, Population Research and Policy Review, International Journal of Law, Policy and the Family, detta utöver ett antal kapitel i olika antologier. Oláh har startat och koordinerat forskarnätverket Gendering European Family Dynamics (sedan 2005); deltagit i Network of Excellence RECWOWE (Reconciling Work and Welfare in Europe; 2006-2011), har varit medlem i the editorial advisory board för The Open Demography Journal, Bentham Science Publishers, USA (2008-2014) och i en internationell referensgrupp för the Fatherhood Institute i Storbritannien (2010), samt i referensgrupper för olika utredningar om familjen och familjepolitiken i Sverige.

Mer information


Livia Olah

Sanja Magdalenić är forskare vid Sociologiska institutionen, Stockholms universitet. Hon disputerade vid samma institution år 2004 på avhandlingen ”Gendering the Sociology Profession: Sweden, Britain and the US”, som är en analys av sociologiprofessionens utveckling ur ett historiskt-, jämförande- och genusperspektiv. Hennes forskningsintressen omfattar huvudsakligen professions- och organisationssociologi, genusforskning, sociologisk teori, sociologins och samhällsvetenskapernas historia samt visuell sociologi. Magdalenić har tidigare forskat och publicerat i projekten ”(O)jämställda institutionsmiljöer” (Utbildningsdepartementet), ”Kvinnor och män i sociologin, Om könens makt i organisation av akademiskt arbete” (Rådet för arbetslivsforskning), ”MITIOR” (Medier, IT och innovation i organisation och arbete; Arbetslivsinstitutet) och ”Betydelsen av kön, klass och etnicitet i intra- och interprofessionella relationer” (Vetenskapsrådet). Hon var ledamot i bedömargruppen för Högskoleverkets kvalitetsutvärdering av sociologi och närliggande huvudområden (2011-2012). Sanja Magdalenic är medlem i Sveriges sociologförbund, Research Committee on the History of Sociology, International Sociological Association och International Visual Sociology Association.


Sanja Magdalenić

Marete Hellum är forskare vid Institution för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs Universitet, där hon doktorerade i sociologi 2002. Hon har forskat och publicerat i ett antal olika ämnen, såsom jämställdhet vid sociologiska institutioner i Sverige, äktenskap över nationsgränser, ungdomar och droger, samt dagis- och skolpersonals uppfattning om olika fall av sexuella övergrepp på barn. Hellum har deltagit i internationella forskningsprojekt, som t ex Family Change in Europe Today (EU projekt, 1997-1999), med professorerna Peter Flora, Mannheim Center for European Social Research, Germany, Sheila B. Kamerman och Alfred J. Kahn, Columbia University, New York, USA som projektledare. Hon har fått forskningsbidrag av Utbildningsdepartementet (1996 -1998) och Socialdepartementet (2003/2004) i Sverige samt av Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet i Norge (2007/2008). År 2005 mottog hon ett stipendium för kvinnliga forskare med doktorsexamen som har visat särskild vetenskaplig begåvning, från Stiftelsen Selma Andersson. Metodologi, både vad det gäller forskning och undervisning, är Hellums huvudintresse. År 2007 nominerades hon till Göteborgs universitets pedagogiska pris.

Mer information

Marete Hellum
   

Kontakt:
Livia Olah, Projektledare
Docent i demografi, FD

Stockholms universitet
Demografiska avdelningen

Sociologiska institutionen
106 91 Stockholm
08-16 28 76
e-post: livia.olah@sociology.su.se


Ansvarig för denna hemsida: Livia Olah
Senast uppdaterad: 26 mars, 2015