Lågt barnafödande i postindustriella samhällen:
en okonventionell förklaringsmodell

Barnafödandet i flera postindustriella samhällen, i såväl Europa som i Östasien, är för närvarande väldigt lågt. Så är dock inte fallet i Skandinavien, USA och vissa västeuropeiska länder. Trots omfattande forskning om orsakerna till lågt barnafödande kan skillnaderna mellan olika länder inte förklaras helt. Vi anser att det krävs en mer okonventionell förklaringsmodell som belyser hur individer påverkas av familje- och könsnormer i samspel med den ekonomiska och institutionella samhällskontexten samt vad detta samspel har för inverkan på individers preferenser och beteende vad det gäller familjebildning och förvärvsarbete.

Vår teoretiska utgångspunkt i detta internationellt jämförande projekt är den relativa jämställdheten i hushållet och på arbetsmarknaden. I projektet kommer kvantitativa och kvalitativa metoder att integreras då vi studerar familje- och könsrollsattityder i ett tjugotal OECD länder på makronivå, följt av studier på individnivå av unga vuxnas intentioner att skaffa ett andra eller ett tredje barn i olika OECD länder. Projektets kvalitativa komponent omfattar intervjuer i två högfertilitetsländer (Sverige och USA) och tre lågfertilitetsländer (Spanien, Japan och Sydkorea) med 80 män och kvinnor per land, i åldrarna 24-35 år. Målet med projektet är att belysa hur och varför normer, ekonomiska överväganden och institutionella strukturer påverkar unga människors familjebildning i olika samhällen.

Mer information om det internationella projektet


Vi tackar:

Vi är tacksamma för det finansiella stödet från Riksbankens Jubileumsfond (P11-1049:1, till Livia Olah) som möjliggjorde Sveriges deltagande i detta internationellt jämförande projekt. Vi tackar de 80 unga kvinnor och män i Stockholm och Göteborg som har ställt upp på intervju, så att den kvalitativa delen av projektet har kunnat fullgöras.

Kontakt:
Livia Olah, Projektledare
Docent i demografi, FD

Stockholms universitet
Demografiska avdelningen

Sociologiska institutionen
106 91 Stockholm
08-16 28 76
e-post: livia.olah@sociology.su.se


Ansvarig för denna hemsida: Livia Olah
Senast uppdaterad: 19 juni, 2018